koppar.jpg
Checklista för uthyrning

Goda råd och smarta bostadstips – lyckas med andrahandsuthyrningen

Uthyrning i andra hand är ett smart sätt att kunna behålla ett boende trots att du under en period kanske inte själv kan eller vill bo där. Tänk dock på att regler och villkor för att hyra ut hyresrätt, bostadsrätt, radhus eller villa skiljer sig åt. Undvik misstag och ta del av Homerentals bästa råd.

Satsa på säkerhet när du hyr ut!

Att hyra ut sin bostad till en företagskund har många fördelar. Det finns oftast en klart avgränsad uthyrningsperiod och en trygg finansiell säkerhet. Genom att använda en förmedlare av företagsbostäder gör du din uthyrning ännu säkrare. Hos Homerental är du garanterad att hyran alltid betalas i tid då vi ansvarar för utbetalningen till dig. Läs mer om Homerentals villkor här!

Ha ett godkänt uthyrningstillstånd!

Andrahandsuthyrning för hyresrätter och bostadsrätter kräver tillstånd av hyresvärden respektive bostadsförening. Från och med första oktober 2019 säger reglerna kring uthyrning av hyresrätter i andrahand att otillåten uthyrning kan innebära att du förlora ditt förstahandskontrakt. Läs mer här!

Sök tillstånd i tid!

Det kan ibland vara långa handläggningstider för uthyrning hos din hyresvärd eller din bostadsrättsförening. Planera för detta och var noga med att få tillståndet skriftligt. Vill du hyra ut din villa eller ditt radhus (om detta är en äganderätt) krävs inget tillstånd, men du behöver ett utdrag från Lantmäteriet som visar att du är ägare. Här kan du läsa mer om regler för uthyrning.

Lägg krut på ett korrekt avtal!

Ett korrekt juridiskt uthyrningsavtal är A och O för en trygg och säker andrahandsuthyrning. Homerental upprättar ett professionellt och korrekt hyresavtal mellan uthyrare och hyresgäst. Läs mer om Homerentals regler och villkor för uthyrning.

Sätt en skälig hyra för uthyrningsperioden!

Det är alltid viktigt, eftersom du kan bli återbetalningsskyldig när du hyr ut din bostadsrätt eller din hyresrätt. Vid hyresrätt är det extra viktigt eftersom för hög och oskälig hyra kan gälla som skäl för att ditt förstahandskontrakt sägs upp av hyresvärden, eller till och med böter och fängelse. Här kan du läsa mer om hyressättning för bostadsrätter och villor eller radhus. 

Säkra besittningsrätten!

Försäkra dig om att ha besittningsrätten vid uthyrning i andra hand av en hyresrätt som hyrs ut längre än två år. Hyr du ut bostadsrätt, villa eller radhus säger lagen att så länge du hyr ut en bostad i andra hand gäller inte besittningsrätten. Läs mer hos Sveriges domstolar och Homerental.

Dokumentera din bostad på inflyttningsdagen!

På inflyttningsdagen bör du dokumentera skicket på din bostad för att undvika tvister om det uppstår skador i bostaden under uthyrningstiden. Hyreslagen ålägger hyresgästen att vårda bostaden och ersätta skador som uppkommer, men detta gäller inte olyckshändelser och normalt slitage. Normalt slitage kan exempelvis vara fettfläckar, märken i väggar efter upphängning av tavlor, repor på möbler eller färgförändringar på en köksbänk. När hyresgästen flyttar ut gör ni en inspektion för att se om det uppstått skador som går utöver normalt slitage. Läs mer i hyreslagen.

Sätt ihop en inventarielista!

Hyr du ut möblerat, gör en inventarielista så att det blir tydligt vilka möbler som ingår under uthyrningsperioden. Gör gärna en rensning av möbler och prydnadssaker redan vid visningen av bostaden. Då får du fram bostadens alla fördelar lättare. Här finns fler tips!

Bjud hyresgästen på information!

Samla ihop råd och instruktioner som rör din bostad i en pärm eller liknande till din hyresgäst. Det kan gälla information kring inloggning till bredband, TV, vitvaror, sopsortering eller eventuell skötsel av trädgård. Tipsa gärna om mataffärer, restauranger, aktiviteter eller andra bra saker att veta om bostadsområdet.

Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om vår integritetspolicy här